Onlinecégeljárás nyomtatványkitöltő alkalmazás

Net-Solicitor :: Jogi informatika egyszerűen

 

Felhasználói kézikönyv

A következő néhány pontban bemutatjuk a nyomtatványok előállításának a menetét.

1. Regisztráció

A rendszer használata előtt regisztrálnunk kell magunkat. Meg kell adnunk egy belépési azonosítót, jelen esetben az email címünket, és egy jelszót. Ezzel tudunk a regisztráció után belépni a nyomtatványkitöltőhöz.

Fontos, hogy a regisztráció során a pontos adatait adja meg, mert ezek az adatok fognak a nyomtatványok jogi képviselő részéhez kerülni.

A regisztráció előtt el kell olvasnia az ÁSZF-ünket, és el kell fogadnia az abban leírtakat.

 

2. Nyomtatványok listája

A belépés után a nyomtatványaink felsorolását láthatjuk. A nyomtatványainkat két csoportba sorolhatjuk a megjelenítés során, az első az "aktuális" nyomtatványaink, ebbe a csoportba kerülnek az újonnan létrehozottak, illetve azok, amiket épp használunk. Ez a lista megjelenik a jobb oldali menüsorban is a könnyebb elérhetőség érdekében. Ha egy nyomtatványt már nem használunk, átrakhatjuk az "archív" csoportba.

Új nyomtatványt a jobb oldali menü első három linkje segítségével tudunk létrehozni. Ugyanezeket a gombokat a lap alján is megtaláljuk.

Ezen az oldalon olvashatjuk a cégeljárással kapcsolatos fontos információkat is.

 

3. Új cégnyomtatvány létrehozása

Egy új névfoglalási, változásbejegyzési vagy cégbejegyzési kérelmet a létrehozása előtt, el kell nevezni, célszerű a cég nevét megadni az egyszerűbb azonosítás érdekében. Utóbbi két kérelem típusnál meg kell adni a cég formáját is, ezt egy legördülő menü segítségével tudjuk megtenni.

Kattintson a "Nyomtatvány létrehozás" gombra, és a rendszer összeállítja azokat az adatlapokat, amelyek kitöltése szükséges a nyomtatvány kitöltéséhez.

 

4. Cégnyomtatvány

Miután létrehoztunk egy cégnyomtatványt, vagy egy meglévőt újra megnyitottunk, akkor a következő oldalt fogjuk látni.

Egy nyomtatvány kitöltése során több adatlapot is ki kell töltenünk, ezek egymás után fognak következni a kitöltés során, de közvetlenül bármelyiket elérhetjük, ha rákattintunk. Az egyes adatlapokat a jobb oldali menüből is elérhetjük.

Az adatlapok felsorolásánál láthatjuk, hogy az egyes részeket mikor töltöttük ki először, illetve mikor módosítottuk a benne lévő adatokat. Az "Adatok kiürítése" piros gombra kattintva, az adatlap összes adatát véglegesen töröljük. Ezt akkor használjuk, ha elölről szeretnénk kezdeni a kitöltést, és nincs szükségünk semmilyen korábbi adatra, mert azok el fognak veszni az adott adatlapból.

A jobb oldali menüsorban található az aktuális nyomtatvánnyal (épp ezt töltjük ki) kapcsolatos funkcionalitások. Az első sorban található a nyomtatvány neve, erre kattintva ez az oldalra fogunk visszatérni.

A "Nyomtatási nézet" menüpontra kattintva egy új böngésző ablakban fog megjelenni a nyomtatványunk nyomtatható verziója. Itt vizuálisan is megnézhetjük, hogy milyen adatokat tartalmaz a nyomtatványunk.

Az "Áfa nyilatkozat nyomtatásá"-ra azért volt szükség, mert a cégbíróságok megkövetelik, hogy az áfa nyilatkozatot a cég képviselője is aláírja.

Az "Ellenőrzés" menüpontra kattintva a már kitöltött nyomtatvány xml állománya ellenőrizhető, hogy megfelel-e az IRM hatályos sémadefiníciójának.

A "Letöltés" gomb segítségével tudjuk letölteni a nyomtatványt a saját számítógépünkre, utána pedig csatoltható az E-szignó segítségével az e-dossziéhoz.

Az "Archiválás" gomb segítségével át tudjuk tenni az aktuális nyomtatványok csoportjából az archív nyomtatványok csoportjába az adott nyomtatványt.

 

5. Adatlapok mentése

Az adatlapokat miután kitöltöttük le kell menteni ugyanúgy, mintha a saját számítógépünkön futó programot használnánk. A mentés gomb két helyen található meg, az egyik állandóan a lap felső részén található, a másik pedig az adatlap után.

Előfordulhat, hogy nem töltöttünk ki egy kötelező mezőt vagy mezőcsoportot, ebben az esetben a mentés során figyelmeztet minket a rendszer egy felugró ablakkal, hogy melyik mezőt hagytuk ki. A mentés ettől függetlenül megtörténik!

 

6. Új sorok beszúrása

Sokszor előfordul, hogy az adatlap egy részét többször kell kitölteni, például a cég tevékenységénél. Ekkor a "+" illetve a "-" jelek segítségével hozzá lehet adni, illetve törölni lehet egy-egy sort az adatlapból.

A könnyebb áttekinthetőség érdekében nem minden sor jelenik meg automatikusan az adatlapon, ezeket általában ritkábban töltjük ki. A "+" jel megnyomása után kitölthetővé válik az adott rész. Ilyen például a kézbesítési megbízott.

 

7. Illetékek kiválasztása

A rendszer ismeri, hogy milyen illetékek vannak a cégeljárásban, ezeket egy listából tudjuk kiválasztani, így biztosan nem lehet elrontani az összeget.

 

8. Mellékletek elnevezése

A mellékletek elnevezései kötöttek, a Ctv határozza meg, akár egy betű hiánya miatt is elutasíthatja a cégbíróság kérelmet.

A rendszerünk ezért tartalmazza a Ctv-ben meghatározott elnevezéseket, és egy kattintással ki lehet választani a megfelelőt. Így jelentős gépelési időt is megtakarít.

 

9. TEÁOR kódok

A rendszerünk tartalmazza a TEÁOR '03 és TEÁOR '08-as kódokat és megnevezéseket. Kattintson a kiválaszt gombra, és válassza ki a listából a megfelelőt.

 

10. Intelligens irányítószám és utca adatbázis

Kattintson a kiválaszt... gombra, majd a felugró ablak irányítószám mezőjébe írja be az irányítószámot, majd kattintson a Keresés gombra.

Ha az irányítószám szerepel az utca adatbázisban is, akkor egy legördülő menüből ki lehet választani a megfelelőt.

 

11. Naptár

A dátumok megadására egy beépített naptár használható. A naptár felső részében található egy jobbra, balra nyíl, ennek a segítségével tudunk előre illetve visszamenni egy hónapot.

A legördülő listából kiválasztható a hónap illetve az év is. Ha egy korábbi évet akarunk megadni, akkor a "-" felé vigyük az egeret, és a lista elkezd visszafelé haladni.

Kattintsunk rá a megfelelő napra, és a dátum bekerül a nyomtatványba.

 

12. Mentés nélküli lapelhagyás

Ha Mozilla Firefoxot használunk, akkor a rendszer észreveszi, ha az adatlapból úgy akarunk kilépni, hogy nem mentettük azt le. Sajnos a funkció Internet Explorer alatt nem működik.

Ha az OK gombra kattint, akkor elhagyja az adatlapot, és az esetleges módosítások elvesznek.

 

13. XML ellenőrzése

Miután kitöltöttük a nyomtatványunkat, meggyőződhetünk arról, hogy megfelel-e a rendszer által generált XML állomány az IRM hatályos sémadefiníciójának.

A hibajelzés egy laikus számára igen nehezen értelmezhető, ezért segítségül feltüntettük azt a sort, ahol vagy aminek a környékén a hiba van. Ha rákattint a linkre, akkor a megfelelő sorra ugrik a kurzor alul a kis ablakban, amiben az XML állomány található.

Ha átnézi az előző és a következő néhány sort, akkor nyilvánvalóvá válik, hol van a hiba. A lenti példánkon például nem lett kitöltve az áfa nyilatkozat.

 

14. Letöltés

Ha nincs hiba a kitöltött nyomtatványunkban, akkor nincs más dolgunk, mint letöltjük a saját számítógépünkre, és csatolhatjuk egy e-dossziéba.